Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

21 ting du kan forhandle ud over din løn når du skal ansættes

21 ting du kan forhandle ud over din løn når du skal ansættes

Løn er vigtigt, specielt som priserne stiger, men ud over at forhandle hvad den reelle løn skal være i dit nye job, har du også mulighed for at forhandle andre ting. 

 

Herunder får du en liste over ting du potentielt kan forhandle, næste gang du skal have nyt arbejde. Jeg anbefale dig at kigge på listen og se hvad du mener kan give mest værdi for dig i den situation du er i, og samtidig tage en snak med din fagforening, eller andre med branchekendskab om hvad der er normalt at forhandle indenfor dit fagområde.

 

Transport 

Om du cykler, kører i bil eller tager toget er der en mulighed for at forhandle med din kommende arbejdsgiver. Man kan lease både cykler og biler, som kan betales over lønnen, og det samme kan et pendler kort. Eller du kan forhandle at de betaler det fuldt ud.

Parkering 

Hvis du arbejder et sted hvor der er betalt parkering, kan du prøve at spørge om din arbejdsgiver er villig til at betale for dette. 

Hjemmearbejde 

Hvis du arbejder i en stilling hvor det er muligt, bliver det mere og mere normalt med hjemmearbejdsdage. Her kan du forhandle dem ind i din kontrakt, hvis du har et godt argument for hvorfor det giver mening at du arbejder hjemme f.eks. en til to dage om ugen. 

Personalerabat

Hvis dit nye job sælger en gode eller en service som du selv gør brug af eller potentielt vil komme til i fremtiden, så kan du prøve at forhandle personalerabat på virksomhedens produkter eller indkøb ind i din kontrakt. 

Betalt internet hjemme

Mange virksomheder vælger i dag at tilbyde deres medarbejdere at betale deres internet derhjemme. Det hænger ofte sammen med muligheden for hjemmearbejde. Selv hvis dette ikke er en mulighed generelt, så kan du stadig godt forsøge dig med at forhandle på dette punkt.

Færre timer 

Hvis din kommende arbejdsgiver ikke har mulighed for at give sig på lønnen, så har de måske mulighed for at du arbejder færre timer. Det vil kunne give dig mulighed for at have mere tid til de ting du synes er spændende, eller evt. til et ekstra job ved siden af. Husk at tjekke i din kontrakt, om der står at du ikke må påtage dig andet arbejde.

Ekstra feriedage

Når du modtager løn under ferie, så er ekstra feriedage noget som kan være godt at forhandle. Det er en måde at arbejde mindre for den samme løn, ligesom med de færre timer. På denne måde er det bare samlet, i stedet for at være fordelt ud over hver uge. Og ofte vil det også være færre timer du har fri, og dermed måske nemmere at acceptere for en arbejdsgiver.

 

 

Højere ferietillæg 

Når vi nu taler om ferie, kan en anden mulighed også være at forhandle et højere ferietillæg. Hvis du er ansat i en stilling hvor du har ferie med løn har du som minimum 1% i ferietillæg. Dette kan kan du forsøgt at forhandler til f.eks. 2%. 

Genforhandling af løn senere 

Det er meget normalt at man har lønforhandling efter man har været 1 år i jobbet, eller at virksomheden generelt har lønforhandlinger på et bestemt tidspunkt hvert år. Du har dog mulighed for at forhandle ind i din kontrakt når du bliver ansat at du har krav på en lønforhandling tidligere end dette. Det kan være efter f.eks. 3 eller 6 måneder. Det er dog vigtigt at huske at det er en lønforhandling, så i princippet kan du også forhandles ned i løn - selv om det dog ikke er noget jeg har hørt om sker ofte. 

Bonus / resultatløn 

Alt afhængig af dit arbejdes karakter, kan det også give mening at forhandle dig til bonus eller resultatløn. Altså ekstra penge udbetalt alt efter hvor godt du og/eller dit team klarer sig på en månedlig, kvatalslig, halvårlig eller årlig basis.  

Pension 

Pension kan svinge fra ingenting og helt op til omkring 17-20%, det sidstnævnte oftest i det offentlige. Derfor kan det være en god ting også at forhandle oveni din løn. Det er ikke penge du kan gøre brug af her og nu, men det er med til at fremtidssikre dig. Mange pensioner bliver også brugt til forsikring, hvilket vil gøre at du generelt er bedre stillet i tilfælde af en ulykke eller alvorlig sygdom. 

Sundhedssikring

En ting som kan være virkelig fedt at have er en sundhedssikring. Dvs. hvis du f.eks. har brug for en fysioterapaut, massage eller måske en psykolog på et tidspunkt, så vil du kunne få hjælp gennem en sundhedssikring (alt efter hvad de dækker selvfølgelig). Jeg har flere gange gjort brug af muligheden, derfor, hvis det ikke allerede er noget som er i din lønpakke, så se om du ikke kan forhandle den med ind. 

Uddannelse

Muligheden for at udvikle dig faligt og mentalt er super at have. Derfor kan ret til f.eks. årlig uddannelse, eller et fast beløb øremærket til uddannelse, være en værdifuld ting at have i din lønpakke. Uddannelse er også med til at du kan forhandle mere i løn næste gang - om det er i din årlige lønforhandling eller til dit næste job.

Betalt netværk 

Faglig erfaringsudveksling kan være guld værd. Derfor er der også mange virksomheder der gladeligt betaler for at deres medarbejdere er del af et netværk. Alternativt kan et salgsnetværk også være en god mulighed for virksomheden, hvor du vinder på at skabe dig et godt netværk, og virksomheden får forretning gennem dit medlemskab. 

Barnets første/anden sygedag

Hvis du har små børn kan barnets både første og anden sygedag være guld værd at kunne afholde. Derfor kan det være denne skal højt på din liste af ting du gerne vil prøve at forhandle. Det kan også være muligheden for at arbejde hjemme hvis dit barn / dine børn er syge.

Abonnementer på avis/tidsskrifter

I mange jobs kan det være en fordel at man følger med i samfunds debatten, eller følger med indenfor din specifikke branche. Derfor kan du prøve at bruge dette argument til at få din kommende arbejdsgiver til at betale for adgang til en specifik avis eller et tidsskrift. 

 

 

Løn under barsel

Ret til løn under barsel er forskellig alt efter hvilken overenskomst du arbejder under, hvis nogen. Det betyder også at der er mulighed for at forhandle en bedre aftale her. Enten et højere beløb, eller løn under barsel i længere tid end det oprindelige udspil. 

Arbejdstøj

Nogle steder får man udleveret arbejdstøj, andre skal man selv betale, men kan så også gå i det tøj som passer en. Andre steder igen er der en forventning om at man har en bestemt type tøj på - Det kan f.eks. være jakkesæt eller noget i den stil. Her kan man prøve at forhandle til tøj-tillæg til sin løn. 

Medarbejderaktier

Større virksomheder har mulighed for at uddele medarbejderaktier. Du kan undersøger om dette er noget din kommende arbejdsgiver har, også forhandle dig en start bonus i form af aktier, eller et årligt antal aktier du kan modtage som en bonus.

Mulighed for at arbejde med andet ved siden af 

For mange kan det være en fordel at have mulighed for at have et andet arbejde, eller mulighed for at drive selvstændig virksomhed ved siden at ens fuldtidsarbejde. Dog står der i mange kontakter at dette ikke er en mulighed. Derfor kan dette også være noget du kan forhandle i forhold til din nye arbejdsgiver. Det giver ikke højere løn fra din arbejdsgiver, men det giver dig muligheden for alligevel at få ekstra indtægt ved siden af. 

Træning / sport 

De fleste virksomheder i dag ved at hvis de har sunde medarbejdere, så får de også mere ud af at have dem ansat. Derfor kan man nogle gange forhandle sig frem til at virksomheden betaler for ens træning.

 

 

Som skrevet tidligere, tag det ud som vil give ekstra værdi for dig når du skal forhandle din lønpakke, og fokuser på det. Måske nogle af tingene allerede er en del af den lønpakke du bliver tilbudt. Så kan du oplagt vælge andre ting at fokusere på i forhandlingen. 

Et ekstra lille tip til din næste lønforhandling, altså efter du har landet jobbet:

 

Lav en dokument hvor du løbende skriver ned hvad du laver af opgaver, hvilke nye opgaver du påtager dig og hvilke kompetencer du udvikler. 

 

Den liste giver dig et godt udgangspunkt når du skal til chefen og forhandle din løn, men også næste gang du skal søge nyt job. 

 

Hvis du ønsker at høre mere om lønforhandlingen så kan du lytte til mit interview med Helene Rafn i din podcast app, eller på jobeksperten.dk

Andre bud på ting du kan forhandle?

 

Har du andre bud på ting som kan forhandles? Så del dem endelig med mig og de andre læsere her i kommentarsporet. 

 

Go’ jobjagt

Diana Nordstrøm

Jobeksperten.dk

 

Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.