Som jobsøgende skal man gøre hvad man kan for at komme øverst i ansøgningsbunken. Derfor vil jeg med denne artikel give dig 3 gode grunde til hvordan det at ringe på en stilling, kan hjælpe dig med netop det.
En lille advarsel: Hvis du gør det forkert, så kan det snildt have den modsatte effekt. Jeg fortæller dig mere om det senere i artiklen.
Du skal bruge opkaldet til at afklare om stillingen faktisk er det som du tror den er, baseret på det du har læst.
Nogle gange vælger virksomhederne at bruge et gammelt opslag, fordi det er nemmere og hurtigere, uden at tilrette det så det passer helt på den nuværende stilling. Ikke fordi det er noget som sker hver gang, men det sker.
Det kan også være at der er yderligere informationer om stillingen som gør at den ikke er noget for dig, når du får spurgt ind til den.
Det kan være du forstår opslaget på en anden måde end det er tiltænkt.
Det kan være at virksomheden ikke har været gode til at formidle hvad de rent faktisk søger. Måske er det HR der har skrevet opslaget, og de ikke har fået ordentlig input fra afdelingens leder.
Målet med at skrive en ansøgning er at komme til en samtale. Derfor kan du lige så godt give dig selv de bedste odds for at blive inviteret til den samtale. Det kan du netop gøre ved at målrette dit materiale med den information du kan få via en samtale.
Når man ikke ringer til en virksomhed i forbindelse med sin ansøgning, så gør man en af to ting:
Udfordringen er bare at du i princippet ikke ved hvilke egenskaber der er de vigtigste af det listede. Det er nemlig ikke altid at de vælger at liste dem i prioriteret rækkefølge.
Når du derimod ringer og taler med kontaktpersonen, så er der mulighed for at målrette dit materiale (ja, både CV og ansøgning) til de egenskaber som rent faktisk er det vigtigste i den person de søger til stillingen.
Du kan tage udgangspunkt i de erfaringer du har som passer ind, i stedet for dem du tror er vigtige.
Hvis du formår at stille nogle gode og relevante spørgsmål, hvor du viser din interesse for både stillingen og virksomheden, så gør du allerede et godt førstehåndsindtryk.
Det betyder at når de ser ansøgningen med dit navn, så er de allerede positivt stemte på forhånd. Dertil kan du så ligge at du har skrevet en ansøgning som taler lige ind i det de har brug for.
Det er virkelig vigtigt at du er velforberedt når du ringer til virksomheden.
Hvis du ringer og stiller spørgsmål som du kan finde svaret på i stillingsbeskrivelsen, eller ved at tage et hurtigt kig på virksomhedens website, så er sandsynligheden at du kommer nederst i ansøgningsbunken.
I det tilfælde er det bedre at undlade at ringe, end at ringe, så du ikke skyder sig selv i foden og netop på forhånd kommer i ‘nej bunken’.
Den bedste måde at forberede dig på, og finde gode spørgsmål at stille, som både giver dig indhold til dit materiale og som efterlader kontaktpersonen med et positivt indtryk af dig, er ved at læse opslaget grundigt igennem som det første.
Skriv løbende dine tanker og de spørgsmål op som dukker op mens du læser.
Når du er færdig med at læse stillingsopslaget igennem, så tager du et kig på virksomheden website. Vurder om du kan få svar på nogle af dine spørgsmål her, og om nye dukker op.
Når du har fundet ca 3-4 relevante spørgsmål er det tid til at ringe til virksomheden.
HUSK at opkaldet handler om at spørge interesseret ind til dem, stillingen og virksomheden. Det handler IKKE om at fortælle om dig selv og dine evner (med mindre personen direkte spørger dig).
Hvis du ønsker at vide mere om den bedste start til den perfekte ansøgning, så kan du læse mere på min side jobeksperten.dk, hvor du også kan lytte til podcast udgaven.
Go’ jobjagt
Diana Nordstrøm
Jobeksperten.dk
Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning.
Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil.
Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.