Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

De forbandede kaffemøder

De forbandede kaffemøder

Skrevet af Diana Nordstrøm - Jobeksperten.dk

Du er sikkert hørt det fra din jobkonsulent, fra din a-kasse, eller læst om hvor fantastiske de der kaffemøder er på LinkedIn, men virker de overhovedet? Det korte svar til det er, ja det gør de, hvis du bruger dem rigtigt. Altså til at blive klogere, og ikke til at spørge direkte efter et job. 

 

Et af de spørgsmål jeg møder oftest når jeg taler kaffemøder med mine kandidater er: Hvorfor skulle folk gide at bruge tid på mig? 

 

Det bliver så ofte efterfulgt af noget i stil med en af disse udtalelser:

 

Jeg kan jo ikke tilbyde dem noget! 

De har jo alt for travlt til at mødes med mig!

De kan jo ikke give mig et job alligevel! 

 

De her 3 vender jeg lige tilbage til om lidt. 

Hvad er et kaffemøde egentlig?

Et kaffemøde er din mulighed for at blive klogere, for at skabe nogle ambassadører der kan hjælpe dig i din jobsøgning, og ikke mindst at skabe et godt netværk som kan hjælpe dig hele dit arbejdsliv. 

Når du arrangerer et kaffemøde skal du tænke på hvad det er du gerne vil vide mere om, hvad er det for nogle informationer der kan hjælpe dig videre i din jobsøgning. Det kan være du gerne vil vide noget om en bestemt karrierevej, fordi du gerne vil gå den vej selv. Du vil måske gerne vide noget om en bestemt virksomhed eller en industri. 

Når du først har fundet ud af hvad det er du gerne vil blive klogere på, så tager du et kig i dit netværk. Er der en eller flere personer som vil være oplagte at tale med om det. Start med de mennesker du har tættest på, og kig derefter længere ud i din bekendtskabskreds. 

Spørg så om de har lyst til at drikke en kop kaffe med dig og fortælle dig mere om det du gerne vil vide noget om. 

 

Spørg aldrig direkte efter et job.

Et kaffemøde skal ikke bruges til at spørge efter et job. Hvis du direkte spørger om en person kan ansætte dig vil du ændre dynamikken i samtalen og mødet. For selv om personen måske synes det er en spændende profil, så har de sikkert ikke mulighed for at ansætte dig lige nu. 

Hvis personen kan lide dig og synes du har en spændende profil, så bringer de selv op hvis der er mulige stillinger de synes du skal søge. Det vil både være til selve mødet, men også ved at kontakte dig efterfølgende. 

 

De 3 udtalelser

Som skrevet tidligere så hører jeg ofte de tre nedenstående udtalelser når jeg taler om kaffemøder med mine kandidater. Her vil jeg lige give dig lidt svar på tiltale i forhold til hver enkelt udtalelse. 

 

Jeg kan jo ikke tilbyde dem noget! 

For mig er der altid 2 svar på denne udtalelse:

1: Du har en historie, en uddannelse, erfaring, som gør at du kan bidrage med et unikt perspektiv i den samtale i kommer til at have. For det er også en samtale. Det er ikke bare dig der skyder løs med spørgsmål.

2: Hvis du ikke tror på det første svar (det sker at nogle virkelig ikke kan se deres egen værdi igennem deres livsoplevelser), så tænk på det sådan her: Det er ikke dig der skal tilbyde stor værdi i dette møde, det er den nu mødes med. Det er dig der spørger om de vil dele deres erfaringer og viden med dig. 

Det gode her er at du kan give det samme videre når du så har et arbejde og der er en som spørger dig om et kaffemøde. Kaffemøder og netværk er ikke ‘noget for noget’. Det er noget man gør med en tilgang om at dele viden og information, såvel som at modtage den, også selv om det ikke er fra de samme mennesker.

De har jo alt for travlt til at mødes med mig!

Først og fremmest, så er det jo noget de selv skal beslutte. Hvis du aldrig spørger, så finder du ikke ud af om det er rigtigt. 

Ville du selv sige nej til at drikke en kop kaffe (eller hvad du nu ønsker at drikke) med en fra dit netværk, som var oprigtigt interesseret i at høre mere om dig, den virksomhed eller branche du arbejder i? Nej vel… Hvorfor skulle de så sige nej?

Faktisk kan de jo også godt have for travlt og sige nej af den grund, og det er ok. Det er ikke en afspejling af dig. Det betyder bare at du skal hoppe videre på din liste over spændende mennesker du gerne vil drikke en kop kaffe med. 

De kan jo ikke give mig et job alligevel! 

Det er heller ikke pointen med mødet. Som forklaret tidligere, så handler kaffemøder ikke direkte om at lande et job her og nu fra den du har mødet med. Kaffemødet handler om at skabe netværk og ambassadører, som kan hjælpe dig tættere på dit næste job hurtigere, og gøre dig klogere på branche, virksomheder og forskellige karriereveje. 

 

Lidt flere tips om kaffemøderne

Husk at sige tak og bidrag med værdi når du kan. Dvs. at du efter mødet skriver en mail eller en sms til personen du har være til møde med, og skriver tak for et godt møde. Tilføj også gerne hvad du specielt fik noget ud af til mødet. 

Du har til mødet helt sikkert fået en masse spændende information (note-tagning er en god ide), så når du næste gang falder over noget som du tænker kunne være i denne persons interesse, så del det med dem. Om det er en strikkeopskrift, eller noget relateret til arbejdet er ligegyldigt. Vi er mennesker, det er de små ting der skaber værdi. Det kan også være en introduktion til en i dit netværk. 

Og det sidste råd fra mig i denne omgang er at lave et system til dig selv af en art. En måde at holde styr på de personer du har været til møde med, samt deres interesser og arbejdsområder. På den måde kan du nemt holde styr på hvem der kan have gavn af hvad, og om du kan forbinde nogle af dine kontakter grundet fælles interesser eller arbejdsområder. 

 

Go’ jobjagt

Diana Nordstrøm

Jobeksperten.dk

Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.