Vores jobcentre og medarbejderne i dem er meget udskældte, og specielt i øjeblikket. Jeg har selv siddet på begge sider af bordet, både som jobsøgende og som jobkonsulent i et jobcenter. Derfor vil jeg gerne give dig nogle gode råd til hvordan du kan få det bedste ud af mødet med dit jobcenter.
Det er vigtigt at huske at langt de fleste af de mennesker som sidder i jobcentrene oprigtigt gerne vil hjælpe borgerne, men de er bundet af tusinde og tusinde siders lovgivning som nogle gange kan gøre det rigtig svært. Det undskylder selvfølgelig ikke dårlig opførsel fra jobcentrets ansatte, men det er værd at huske i mødet med den enkelte medarbejder.
Her får du 9 bud på hvad du selv kan gøre for at få så godt et møde så muligt.
Book den samme konsulent
Hvis du tidligere har haft et gode møde med en jobkonsulent, så se om du har mulighed for at booke den samme konsulent igen. Hvis det ikke er muligt i systemet, så ring til dit jobcenter og spørg om det kan lade sig gøre. Pøv evt. I telefontiden om du kan få fat i den pågældende medarbejder.
Lav din egen agenda for mødet
Når du kommer til dit møde med jobcentret eller du bliver ringet op af din konsulent, alt efter hvordan dit jobcenter gør det, så have en plan for hvad du gerne vil tale om. Det er du har noget du gerne vil have fokus på i mødet gør at du har bedre mulighed for selv at styre mødet, frem for at jobkonsulenten gør det.
Hav styr på din joblog
Når du viser at du har styr på din joblog, så er det ofte et lille punkt som bare kan vinges af, af jobkonsulenten, således at I har tid til andre og vigtigere ting. Det giver ofte også en mere positiv start på mødet at jobkonsulenten ikke skal ‘være efter dig’ pga. af at jobloggen ikke er opdateret som lovgivningen kræver.
Overhold jeres aftaler
Ofte laver man aftaler fra gang til gang med ens jobkonsulent. Hvis du overholder de aftaler, så er det igen noget som I hurtigt kan komme videre fra, og dermed kan få fokus på nogle af de ting som rent faktisk kan hjælpe dig.
Spørg til råds
Langt de fleste jobkonsulenter er ret dygtige til deres job, hvis de bare får lov til at udfolde sig ud over reglerne. Det kan de gøre ved at du nysgerrigt spørger dem til råds. Det er selvfølgelig vigtigt at du er målrettet i dine spørgsmål for at få de bedste svar. Føler du ikke den givne rådgiver har vinden inden for dit område, kan du oplagt spørge hende/ham hvor du finder en som har. Måske er det en kollega du skal tale med næste gang.
Det er ikke den enkelte jobkonsulent som laver reglerne
Det kan være en virkelig god ide at huske. Hvis du arbejder som bagerekspedient i Føtex bestemmer du heller ikke selv priserne, men du skal stadig sælge brødet til de fastlagte priser. Det gælder også jobkonsulenterne, de skal følge reglerne selv om de ikke har lavet dem, og også selv om de måske endda ikke er enige i dem. Den situation har jeg selv siddet i, og tro mig, det er virkelig ikke sjovt. Alligevel gør de fleste jo alt hvad de kan for at hjælpe dig som jobsøgende.
Kom med en positiv attitude
Den energi du kommer med til mødet har stor indflydelse på udfaldet af mødet. Når du kommer med en attitude om at det er også bare virkelig irriterende, jobkonsulenten er helt sikkert åndssvag og du får slet ikke noget ud af sådan nogle møder her - Så vil jeg næsten også love dig at det er den oplevelse du får ud af mødet.
Derfor jeg jeg opfordre dig til at prøve at gå til mødet positivt. Hvis du ønsker at modtage din ydelse, så kan du ikke komme uden om møderne, så prøv at få så meget ud af det som er muligt.
Måske din jobkonsulent faktisk ved noget om din branche, måske de har en virksomhedskontakt som er relevant for dig. Du ved det ikke på forhånd, men hvis du møder dem med en positiv attitude og er villig til at samarbejde med dem, så er det min oplevelse at møderne bliver meget bedre for begge parter.
Vær åben for at du kan udvikle dig via kurser og uddannelse
Der er værdi i det meste hvis man har et åbent sind omkring det. Hvilket forøvrigt i min optik er en god tilgang til livet generelt ;) Måske jobcentret har mulighed for at hjælpe dig videre i forhold til forskellige uddannelser eller kurser, som kan gøre at du står stærkere i din jobsøgning.
Virksomhedspraktik kan være en god ide
Lidt i tråd med at være åben overfor muligheden for kurser og uddannelse, så vil jeg også opfordre dig til at være åben over for praktik og løntilskud. Det er en af de ting din jobkonsulent ofte til kigge på. Det er også et af de steder hvor jeg ofte oplevede modstand fra mine borgere da jeg var konsulent i et jobcenter. Ved at være åben overfor ideen, i stedet for bare at lukke ned, vil grundlaget for en bedre dialog helt sikkert være til stede.
Hvis du vil høre hvorfor jeg synes virksomhedspraktik kan være en knald god ide, og hvad det kan give dig som jobsøgende, så har jeg lavet en podcast episode om emnet med titlen JEG VIL IKKE ARBEJDE GRATIS - Er virksomhedspraktik en god ide?
Da jeg oprindeligt lavede et opslag på min LinkedIn profil om dette emne fik jeg meget ballade fra jobsøgende i forhold til at det jo ikke kun er de jobsøgende som skal gøre noget for at mødet bliver godt. Det vil jeg gerne sige her på forhånd, at det er jeg helt klar over. Det er bare virkelig svært at ændre på andres (jobkonsulenterne i dette tilfælde) holdninger og humør. Det er meget nemmere at ændre på ens egen tilgang.
Nogle gange møder man så også bare mennesker man ikke har kemi med, og hvor man taler forbi hinanden. Det er ok - Hvis du møder sådan en jobkonsulent i dit jobcenter, din a-kasse eller et helt andet sted i systemet, så bed om at få en anden konsulent. Det kan oftest godt lade sig gøre.
Giv dig selv de bedste odds
Diana Nordstrøm
Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning.
Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil.
Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.