Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

Sådan får du guld ud af dine afslag

Sådan får du guld ud af dine afslag

Vi kender det alle sammen godt - Man har søgt DRØMMEJOBBET, og endda kommet til samtale, også kommer afslaget. Ind i mellem ved man måske godt det kommer, eller man har en fornemmelse, andre gange kommer det bag på en at man ikke gik videre eller fik jobbet.

Uanset, så gør det ondt og er, på godt jysk, træls at modtage et afslag når man har brugt tid og energi på at søge, og være til samtale, på et job man virkelig gerne vil have.

Det skaber dog en gylden mulighed for dig! Du har nu en arbejdsgiver i røret som kan give dig en reel og ærlig tilbagemelding i forhold til typen af job du har søgt, virksomheden og din profil. Du har en gylden mulighed for at finde ud af hvordan du kan forbedre din profil i forhold til lignende stillinger i fremtiden. 

Hvordan kan du vende afslag til noget positivt som du kan bruge fremadrettet? 

Først og fremmest ved at forberede dig på et afslag - Også selv om du jo virkelig håber på at få jobbet. 

Personen som ringer til dig vil oftest komme med en forklaring om hvorfor du ikke er gået videre til næste runde eller hvorfor du ikke har landet jobbet. Det er et godt udgangspunkt, så lyt godt efter hvad der bliver sagt. Der er dog mere information at hente hvis du har forberedt dig godt på denne del også.  

Hvorfor skal jeg forberede mig og hvad skal jeg gøre?

Du skal forberede dig for at få så meget ud af situtaionen så muligt og fordi man ofte i forbindelse med et afslag bliver ked af det og lidt paf. Det betyder også at alle de der ting man har tænkt på at skulle spørge om, dem glemmer man, eller man får kun spurgt om halvdelen. Jeg taler af erfaring. 

Så ved at have forberedt dig på forhånd står du meget bedre når afslaget kommer. Jeg vil anbefale dig at lave en note på din telefon, da man jo aldrig ved hvornår arbejdsgiveren ringer. På den måde har du altid dine spørgsmål og tanker omkring emnet med dig, så det er nemt at komme til når afslaget kommer. 

Netop spørgsmål er det som er vigtigt i din forberedelse. Hvad er det for nogle spørgsmål du kan stille virksomheden, som du kan lære noget af? 

Både i forhold til virksomheden, processen og din profil. 

Du forbereder dig bedst på afslaget ved at have de spørgsmål klar du gerne vil stille. Husk at personen der ringer har netop sat tid af lige nu til at tale med dig, så brug muligheden.

Hvilke spørgsmål skal jeg stille?

Hvilke spørgsmål du skal stille kommer an på mange ting, bl.a virksomheden, stillingen, hvilken branche du søger indenfor. Derudover handler det også om dig som person og hvad du føler du mangler information omkring. Vær åben for alt feedback, også på de området hvor du ellers tænker du har styr på tingene.

Det er vigtig at have fokus på at de spørgsmål du stiller handler om at samle information. 

Information som kan hjælpe dig i din videre jobsøgning. Det handler ikke om at prøve at overtale virksomheden til alligevel at invitere dig til anden samtale, eller alligevel at give dig jobbet. Var det sidste samtale vil kontrakten med den nye medarbejder også være skrevet under inden du modtager afslaget. 

(Der kan faktisk godt være en lille mulighed for at få foden indenfor alligevel, som jeg kommer tilbage til sidst i artiklen her).

Her er nogle bud på spørgsmål du kan stille:

  • Hvad lagde I vægt på hos dem der gik videre til næste samtale / den i ansatte?

  • Hvad kan jeg gøre for at styrke min profil til denne type job hos jer en anden gang?

  • Er der et kursus/emne du kan anbefale jeg kigger på, som kan styrke min profil til denne type af stilling?

  • Er der andre jobs hos X virksomhed, du ser jeg vil kunne matche?

  • Må jeg sender dig en anmodning om forbindelse på Linkedin?

  • Kender du til andre i branchen som søger noget lignende?

  • Er der en anden jobtype som du kunne se min profil i?

Hvilke spørgsmål du vælger at stille afhænger også af hvordan du føler relationen er i samtalen med personen som ringer, og hvordan den har været til samtalen. Føler du der er en god relation kan du f.eks. godt stille det sidste spørgsmål - Det ville jeg ikke gøre hvis telefonsamtalen ikke går så godt. 

Andre muligheder for at finde mere ‘guld’ i afslaget

Der er også andre muligheder for at blive endnu klogere på dig selv og virksomheden du har været til jobsamtale hos. 

Kaffemøder

Hvis du har fornemmelsen af at det har været en god relation, så kan du spørge om personen vil være interesseret i at tage et kaffemøde med dig når de har afsluttet ansættelsesprocessen. 

Det er en mulighed for at vise yderligere interesse for virksomheden og få mere grundig feedback på dit materiale bl.a. 

Hvis du gerne vil læse mere om hvad kaffemøder er og hvordan du kan bruge dem, så har jeg skrevet lidt om det her på job.ekstrabladet.dk tidligere. 

Jeg har selv brugt dette engang hvor jeg faktisk ikke engang havde været til samtale på stillingen. Inden jeg sendte ansøgningen ringede jeg til den ansættende leder og havde en virkelig god snak med ham. Derfor var jeg ret uforstående overfor at jeg ikke kom til samtale på stillingen - Det kan der jo være mange grunde til, og jeg kan ikke huske hvad den var i dette tilfælde, men mit bud er manglende erfaring. 

Jeg valgte at ringe til den ansættende leder igen og spørge om han evt. havde tid til at kigge på mit materiale sammen med mig til et kaffemøde. Det sagde han ja til. Jeg fik meget god viden ud af det møde, plus en virkelig god forbindelse i mit netværk.

Du kan også læse eller høre mere om hvordan du får den bedste start på den perfekte ansøning her.

Virksomhedspraktik

En anden mulighed, hvis du er ledig, er virksomhedspraktik. Mange tænker virksomhedspraktik som noget jobcentret bare SKAL sende en ud i, men der er faktisk mange gode muligheder i det. 

Hvis du spørger ind til at komme i virksomhedspraktik hos en virksomhed du allerede har været til samtale hos, så er der to ting du allerede ved. Det første er at det er en virksomhed du selv finder spændende og det andet er at virksomheden også finder dig og din profil spændende. Det er et virkelig godt udgangspunkt. 

Du skal være opmærksom på at du ikke må tilbyde virksomhedspraktik på en opslået stilling - Så du kan ikke bruge argumentet om at virksomheden kan få dig gratis de første 4-8-13 uger (alt efter hvad der er muligt for dig) af en ansættelse på et opslået stilling. Du kan derimod tilbyde dem muligheden når ansættelsesforløbet er ovre og de har ansat en i stillingen du var til samtale på, men ikke fik tilbudt. 

Her er der ikke længere en opslået stilling at tage hensyn til, og virksomheden skal alligevel igang med en onboarding process af den nye medarbejder. Måske du kan hoppe med på vognen der. 

 

Endnu en fordel her er at ved en praktik kan stillingen måske tilrettelægges mere efter lige netop det du gerne vil arbejde med. Det er noget du aftaler med den enkelte virksomhed. 

Hver anden mandag holder jeg online kaffemøder i min facebookgruppe - Jobeksperten, hvor du selvfølgelig er meget velkommen.

 

Go’ jobjagt

Diana Nordstrøm

Jobeksperten.dk

 

Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.