Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

Når jobcentret siger du skal søge uopfordret, kan du bruge en af disse 3 strategier

Når jobcentret siger du skal søge uopfordret, kan du bruge en af disse 3 strategier

CV-Spredehaglsstrategien, Ansøgningsstrategien og Netværksstrategien, er hvad jeg kalder de 3 strategier. 

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er stor fortaler for den sidste, men jeg ved også at vi alle er forskellige og hvad der virker godt for mig virker måske ikke så godt for dig. Derfor får du her en beskrivelse af alle 3 strategier, så du har det bedste grundlag for at vælge den som passer bedst til dig. 

(En uopfordret ansøgning er når du søger job hos en virksomhed som ikke har opslået en åben stilling).

 

 

CV-Spredehaglsstrategien

Det jeg kalder spredehagls strategien, stammer egentlig fra det som hedder Akademikerkampagnen. Dermed ikke sagt at den ikke kan bruges uden man er akademiker, det er nemlig en meget smart strategi til potentielt at komme i kontakt med mange spændende virksomheder, hvor du kan bidrage med din arbejdskraft. 

 

Sådan helt simpelt går det ud på:

  1. Du undersøger hvilke udfordringer den branche du gerne vil arbejde i har. Det kan du gøre ved at søge på google, eller tale med den brancherelevante fagforening f.eks.. 

Er det noget med at skaffe nye kunder, nye medarbejdere, har de udfordringer med kommunikation eller noget helt andet? 

  1. Du finder så en liste over de virksomheder i branchen du gerne vil arbejde i. Du kan bruge CVR registret til at lave denne liste bl.a. Jeg har lavet en guide til brug af CVR på jobeksperten.dk

  2. Ud fra denne liste vælger du de virksomheder som du tænker kan være relevante for dig at arbejde hos. 

  3. Du sender nu en mail med dit branche målrettede CV til virksomhederne. 

Jeg anbefaler at du sender til virksomhederne en efter en, og gerne direkte til lederen hvis du kan finde den pågældendes direkte mail. 

Husk også at skriv i mailen hvorfor du sender mailen, samt at de gerne må opbevare dine oplysninger i seks måneder. Det skal du gøre af hensyn til GDPR lovgivningen, ellers må virksomheden nemlig ikke gemme dine oplysninger. 

Skriv også i mailen at du følger op med dem om en uges tid.

  1. Kontakt dem ugen efter for en opfølgning - Mange, specielt små virksomheder har travlt, så det at du ikke hører fra dem betyder ikke nødvendigvis at de ikke kan bruge din hjælp.

Hvis du vil høre og/eller læse mere om denne strategi kan du finde de interviews jeg har lavet med Kristina og Louise fra Akademikerkampganen på følgende sider:

Mega trends på arbejdsmarkedet

Bliv jobmager

 

Ansøgningsstrategien

Denne er nok den de fleste vil kalde den klassiske strategi når det handler om uopfordrede ansøgninger. Det går kort og godt ud på at sende ansøgning og CV til den virksomhed du ønsker at arbejde hos, ligesom du ville gøre det på en almindelig opslået stilling. Forskellen er bare at du normalt på et opslået stilling har meget af den information du skal bygge ansøgningen på i selve opslaget. I en uopfordret ansøgning starter du lidt mere fra bunden. 

 

Her er nogle ideer til hvordan du kan gøre din uopfordrede ansøgning lidt mere spændende og relevant. 

  1. Lav en liste over de virksomheder du godt kunne tænke dig at arbejde hos, og start fra en ende af. 

Her kan det evt. være en idé IKKE at starte med drømme arbejdspladsen. På den måde kan du øve dig i at skrive ansøgningerne til de virksomheder som du ikke finder helt så attraktive i første omgang. 

  1. Som i spredehaglsstrategien kan du med fordel undersøge om der er nogle gennerelle udfordringer i branchen. Udfordringer som du med dine kompetencer kan være med til at løse for virksomheden. 

  2. Undersøg også om der har været noget i medierne om virksomheden, eller på virksomhedens egen hjemmeside. Det kan f.eks. være at de har skrevet en pressemeddelselse for nyligt som kan give dig mere information. 

  3. Tjek så om der er nogle gamle jobopslag fra virksomheden, som du kan finde inspiration ved. Her kan google være din ven. 

  4. Nu er det så tid til at bruge alt den indsamlede viden til at skrive dit målrettede ansøgningsmateriale, både CV og ansøgning selvfølgelig.

    Som med den tidligere metode, så prøv om du kan finde den direkte mail til den leder du søger hos. Skriv også i mailen at de må beholde dine informationer i op til 6 måneder. 

    Nogle virksomheder tager kun imod ansøgninger via deres eget system, altså ikke på mail. Så sender du bare igennem det. 

    Igen, huske at skrive at du følger op med dem om en uges tid i forhold til din ansøgning, såfremt du ikke har hørt fra dem inden. 

  5. Følg op på ansøgningen.

 

Netværksstrategien

 

Som jeg skrev i starten, så er dette min foretrukne strategi når det handler om uopfordrede ansøgninger. Det er det fordi den handler om så meget mere end bare dine her og nu ansøgninger. Den skaber værdi for både dig selv og dit netværk også på længere sigt. En ekstra bonus er også at det bliver nemmere for dig at finde nyt job næste gang du er jobsøgende, hvis du bruger denne strategi. 

Det handler nemlig, som navnet jo afslører, om at bruge dit netværk, men ikke bare det, også om at skabe nyt netværk. 

Før jeg dykker helt ned i strategien her, så er det vigtigt for mig at sige at dette IKKE handler om at gå ud og spørge dit netværk om job. Det handler om at indsamle viden og skabe job-ambassadører, som kan være med til at gøre din jobsøgning nemmere og mere effektiv. 

 

Så her er fremgangsmåden:

  1. Start med at finde ud af hvilken branche og hvilke virksomheder der kunne være spændende for dig at arbejde i. Samtidig skal du overveje hvilken type af stillinger du gerne vil have, både nu, men også hvis du kigger 3-5 år frem i tiden. 

  2. Med det i tankerne skal du nu kortlægge dit netværk i forhold til hvem der ved noget om industrien, virksomhederne og jobtyperne. 

Dette kan du gøre ved at kigge på din LinkedIn profil, og se hvem du er forbundet med der til en start. Tænk dog også ud over dette, om der er andre i dit liv som kunne være relevante, hvor du af en eller anden grund ikke er forbundet til dem på LinkedIn. Måske din svigermor har værdifuld viden…

Du kan gøre det samme i forhold til din Facebookprofil, Instagram eller andre sociale medier. En anden mulighed er også at du kan finde papir og blyant frem og lave en liste ud fra din hukommelse. 

Uanset hvordan du laver din liste, så få så mange navne på som giver mening, og prioriter dem gerne i hvor godt du kender den enkelte på listen. 

Hvis du er i tvivl om en person skal på listen, så skriv dem på. Du ved aldrig hvem de har i deres netværk, som måske kan hjælpe dig videre.

  1. Næste skridt er at begynde at samle information igennem kaffemøder. Inviter på en kop kaffe og spørg dem om branchen, om virksomhederne, om deres karriere - men IKKE om de har et job til dig ;) Du kan læse mere om de forbandede kaffemøder i denne artikel.

  2. I løbet af kaffemødet vil du også få mulighed for at fortælle lidt om dig selv, hvad du søger efter og hvad du drømmer om karrieremæssigt. Det betyder at du med disse møder skaber job-ambassadører for dig selv. Folk som også ser efter muligheder til dig, fortæller dig når der dukker noget op i deres netværk. Det kan både være opslåede stillinger, men det kan også være at de har viden om at der snart åbner en stilling op, hvilket gør at du måske kan nå at sende en ansøgning inden stillingen slås op. 

  3. Når der dukker noget op, og en fra dit netværk fortæller dig om det, skal du selvfølgelig sige tak for hjælpen, også ellers igang med at søge stillingen. Hvis stillingen endnu ikke er slået op, så søger du uopfordret ligesom i ansøgningsstrategien. Fordelen nu er bare at du har en hel del mere viden om branchen og måske også om virksomheden som du kan bruge i din ansøgning. 

Uanset om stillingen du ender med at søge er uopfordret eller en opslået stilling, så vil det at du har en der kan sige god for dig til virksomheden gøre at du er foran på point når det kommer til både ansøgning og samtale. 

Vi kender alle sammen godt det at hvis en har anbefalet noget er vi mere villige til at prøve det - Det er også det som gør sig gældende her. Du er potentielt blevet anbefalet, oven i at du måske har nået at sende ansøgningen inden de har slået en stilling op. Så måske de slet ikke slår den op, fordi du sparker benene væk under dem til en samtale inden. 

En vigtig ting her er også at holde gang i dit netværk når du er i job, hjælpe andre jobsøgende med kaffemøder og vidensdeling. Det hjælper både dem, og dig - Også næste gang du skal have nyt job. 

Hver anden mandag holder jeg online kaffemøder i min facebookgruppe - Jobeksperten, hvor du selvfølgelig er meget velkommen.

 

Go’ jobjagt

Diana Nordstrøm

Jobeksperten.dk



Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.