Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

Spørgsmål du kan stille til jobsamtalen

Spørgsmål du kan stille til jobsamtalen

Der er mange ting som er vigtige i forbindelse med jobsamtalen. En af dem er at have forberedt nogle gode spørgsmål at stille din potentielt kommende arbejdsgiver. 

Med denne artikel vil jeg, ud over selvfølgelig at give dig nogle bud på spørgsmål du kan stille, også fortælle dig hvorfor det er vigtigt at have spørgsmål med og hvordan du kan finde nogle gode og relevante spørgsmål.

Hvordan forbereder du gode spørgsmål

Lad mig starte med at svare på hvordan du forbereder gode spørgsmål til samtalen. Det er for det første vigtigt at du sørger for at det er nogle gode og målrettede spørgsmål du stiller, derfor er forberedelsen vigtig. Hvis du bare stiller generiske spørgsmål, så skyder du måske dig selv lidt i foden. Du kan få inspiration til dine spørgsmål flere forskellige steder, her er dem jeg anbefaler:

Jobopslag

Læs opslaget igennem igen, dukker der spørgsmål op som kunne være relevante. Er der nogle af dine egne noter som giver anledning til spørgsmål til virksomheden. 

Telefonsamtale

Jeg anbefaler, som du måske ved, altid at man ringer på et jobopslag inden man skriver og sender sin ansøgning, hvis det er muligt. Derfor har du muligvis også nogle gode opfølgende spørgsmål herfra, som det ikke gav mening at stille da du ikke vidste om du ville komme i betragtning til stillingen. Og som med jobopslaget har du muligvis også nogle noter som du med fordel kan læse igennem for at se om der dukker flere spørgsmål op. 

Website

I din forberedelse har du du sikkert også været forbi virksomhedens website - Var der noget her som undrede dig? Eller gjorde dig nysgerrig på eventuelle projekter. Det kan også være en god vinkel til spørgsmål at stille. Det viser også at du har sat dig bedre ind i virksomheden. 

Andre ting som undrer dig

Måske du er faldet over andre ting som undrer dig i forbindelse med forberedelsen til samtalen. Det kan være at du har set noget i medierne, eller på deres egne sociale  medier, som du gerne vil spørge ind til. 

 

Uanset hvor du får inspirationen til dine spørgsmål skal du selvfølgelig være opmærksom på at de spørgsmål er nysgerrige og ikke kritiske i deres udformning. Det er ok at undres, men ikke at fremstå kritisk overfor virksomheden. Det er i hvert tilfælde ikke måden at lande jobbet på i langt de fleste tilfælde. 

Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at have nogle gode og relevante spørgsmål med til jobsamtalen fordi det viser din interesse for at arbejde for virksomheden. Det er jo egentlig ganske simpelt. Tænk på når du møder en person du synes er spændende, de fleste viser interesse ved at stille spørgsmål. 

Det er det samme du skal gøre til en jobsamtale, det at du har gode spørgsmål med gør nemlig at de mennesker du sidder overfor til en jobsamtale føler at du har interesse i deres virksomhed og at i dermed også har en fælles interesse i noget. 

Modsat hvis du ikke har nogen spørgsmål, så kan det blive tolket som om at du er uinteresseret i stillingen og virksomheden. 

Netop derfor er det ikke bare vigtigt at forberede et par spørgsmål, men at sørge for at have en del spørgsmål med til samtalen, da der helt sikkert er nogle af dem du vil få svar på i løbet af samtalen. Det er virkelig ærgerligt at sidde i slutningen af samtalen og føler at du har fået svar på dine tre spørgsmål, og dermed komme til at virke uinteresseret fordi du ikke havde forberedt bare lidt flere. 

Personligt skriver jeg altid alle mine spørgsmål ned, små som store, så jeg har måske 15-20 spørgsmål på papiret når jeg går ind til en samtale - Her er det så vigtigt lige løbende at holde øje med hvilke spørgsmål der bliver svaret på i løbet af samtalen, så du nemt kan finde et I ikke allerede har talt om. 

11 spørgsmål du kan stille til jobsamtalen

Som jeg skrev tidligere så skal du gøre hvad du kan for at du ikke stiller generiske spørgsmål, de skal i stedet vise at du har en oprigtig interesse i virksomheden og jobbet. Derfor vil jeg også opfordre dig til at bruge listen af spørgsmål herunder som inspiration. Gør dem til dine egne så de passer der hvor du skal til samtale, eller find på dine egne spørgsmål. 

Hvad forventer I at vi sammen har opnået når jeg har været ansat i 1 år?

Dette spørgsmål kan give dig en ide om hvorvidt du har samme forventninger til stillingen som virksomheden. Det kan også hjælpe dig med at tilrette dine spørgsmål og de ting du fortæller om i samtalen generelt. 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag/uge ud i denne stilling? Hvordan prioriteres opgaverne?

Hvis du ikke allerede har stillet disse spørgsmål da du ringede på stillingen, før du sendte ansøgningen, så er det gode spøgsmål at stille nu.

Hvad er det for et team jeg vil blive en del af? 

Dette spørgsmål kan både målrettes i forhold til teamets arbejdsopgaver og processor, men også mod hvilke personer og persontyper som er i det team du potentielt bliver en del af. 

Hvad er det mest spændende ved jobbet / arbejdspladsen?

Her kan du både spørge den potentielt kommende leder og kollega som højst sansynligt er med til samtalen. De har muligvis forskellige svar på spørgsmålet. Det giver samtidig dig en ide om hvorvidt du har fokus på de samme ting i forhold til stillingen og virksomheden. 

Er der nogle specifikke mål I forventer at jeg opnår i løbet af de første tre måneder af min ansættelse?

Spørgsmålet giver dig et indblik i ambitionsniveauet på arbejdspladsen, samt deres værdier. Da jeg interviewede Charlotte Køster Mikkelsen om de første 100 dage i et nyt job, lagde hun vægt på at meget af tiden netop handler om at lære virksomheden, arbejdsopgaverne og kollegerne at kende. 

Hvordan er du som chef?

Det er altid rart at vide hvordan chefen ser sig selv, og om du ser den ledelsesmåde som en du kan arbejde uder. Et twist på dette spørgsmål kan være at spørge den kommende kollega hvordan de oplever lederes ledelsstil, men jeg vil anbefale virkeligat mærke rummet før du retter spørgsmålet i den retning, da det kan skabe en dårlig stemning. 

Hvad er grunden til at I søger en ny medarbejder?

Dette skal du selvfølgelig kun spørge om hvis det ikke allerede står i jobopslaget, hvilket forøvrigt gør dig gældende med alle spørgsmålene. 

Der kan være flere grunde til at der søges en ny medarbejder. Det kan være en nyoprettet stilling grundet travlhed eller omstrukturering. Det kan være den tidligere medarbejder har fået nyt job, er blevet opsagt eller gået på pension. At spørge kan give dig en ide om stillingen og forventningerne. Er det en ny stilling er der måske mere mulighed for indflydelse og for at forme stillingen end hvis det er en stilling du overtager. 

Et opfølgende spørgsmål, hvis en medarbejder et stoppe, kan være: Hvilke kvalieteter var i rigtig glade for i jeres tidligere medarbejder?

Hvordan ser onboarding processen ud?

Det er rart at have en ide om hvorvidt det forventes at man træder direkte ind i rollen, om man får en buddy eller om man skal på rundtur blandt kollegerne for at blive oplært. 

Når du har en ide om hvordan den ser ud kan du også komme med input til hvordan den bedst kan tilpasses din persontype og måden du arbejder på. Dette skal du selvfølgelig først gøre når du er blevet tilbudt jobbet. 

Hvad er prosessen fremadrettet? Er der noget i mangler fra mig for at komme videre?

Det er virkelig rart som jobsøgende at have et overblik over den videre proces, så du ved hvornår du kan forvente en tilbagemelding fra virksomheden. På denne måde kan du også vende tilbage til virksomheden hvis du ikke har hørt fra dem indenfor den tid de selv har angivet. Det er også ofte her de vil spørge efter referencer.

Har I nogle betænkeligheder i forhold til at ansætte mig som jeres næste medarbejder?

Dette spørgsmål skal helt sikkert være det sidste eller et af de allersidste. Spørgsmålet giver dig mulighed for at svare på deres bekymringer, hvis de har nogen. 

Har du haft en god eller dårlig oplevelse med at stille specifikke spørgsmål til jobsamtalen, så del dem meget gerne med os.

 

Go’ jobjagt

Diana Nordstrøm

Jobeksperten.dk

 

Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.