Hele denne side er en annonce i samarbejde med Nortra Online.
Blog

STOP med at være jobsøgende…

STOP med at være jobsøgende…

Du skal selvfølgelig ikke stoppe med at være jobsøgende hvis du gerne vil have et nyt arbejde. Til gengæld kan du med fordel begynde at planlægge din tid og droppe at være jobsøgende 24-7. Det vil give dig meget mere overskud og gøre dig bedre til at søge job. 

 

Det kan være et stort pres at være jobsøgende, specielt hvis du er ledig

Mange jobsøgende oplever et stort pres når de er ledige. Både det pres som kommer fra en selv, men også det som kommer fra både omgivelser og fra systemet. I denne artikel vil jeg hjælpe dig med at mindske presset ved at give dig nogle redskaber til at skabe mere mental ro for dig selv. 

 

Snak med din familie og dit netværk 

Først og fremmest vil jeg anbefale at du gør det klart for din familie og dit netværk (og selvfølgelig også dig selv), at det at du er ledig ikke betyder at du bare altid kan springe til med børnepasning, være chauffør på alle mulige og umulige tidspunkter, eller andre ting hvor de stjæler din tid til jobsøgningen. 

 

En af de ting jeg ofte oplever med mine kandidater er at familie og venner stopper med at respektere deres tid fordi de jo har så meget af den. Man tænker ikke over at det faktisk også tager tid at være jobsøgende. Og jo mindre tid du bruger på det, jo længere vil det generelt tage dig at finde dit næste job. 

 

Så tag en snak med dem og gør det klart at lige såvel som de er på arbejde er du også optaget i den tid som du hver dag afsætter til din jobsøgning.

Det kan selvfølgelig være ok at springe til og hjælpe med akutte udfordringer, når man har muligheden, men det må ikke blive en vane.



Hav en plan for dine møder med dit jobcenter

Både da jeg selv var jobkonsulent i et jobcenter, og nu hvor jeg sidder med vejledning af jobsøgning i eget regi, har min oplevelse været at mange jobsøgende er virkelig trætte af jobcentret, og det pres det ofte ligger på dem. Jeg skal da gerne indrømme at det også var en udfordring for mig selv da jeg var ledig. 

Baseret på min erfaring fra begge sider af bordet, vil jeg dog give dig input til hvordan du kan få mest muligt ud af møderne, eller komme nemmest muligt igennem dem. 

  1. Tag ansvar for din jobsøgning - Med det mener jeg at hvis du selv kommer med en plan om hvad du gerne vil tale med din jobkonsulent om, så er der langt større sandsynlighed for at du selv får lov til at styre mødet. 

  2. Husk lovgivningen - Med det mener jeg ikke at du skal kende lovgivningen til punkt at prikke, men nærmere bare at huske at de ansatte på jobcentret har en lovgivning de skal følge. Det betyder også at der er bestemte ting skal SKAL gøre ved hvert møde. Det kan f.eks. være at tjekke din joblog. Det er altså ikke noget de gør for at genere dig, men fordi de absolut skal. 

  3. De fleste (jeg ved godt det ikke er alle) jobkonsulenter sidder i jobbet fordi de har et ønske om at hjælpe andre. Det betyder også at det er langt federe at hjælpe dem som kommer ind og er positive og viser at de gerne vil noget. Da jeg sad som konsulent hos jobcentret var det altid de mennesker som havde lyst til at få hjælp, og som var åbne for at jeg faktisk kunne noget der kunne hjælpe dem, som jeg også hurtigst hjalp videre i job. 

Helt generelt så er min oplevelse at hvis du selv tager styringen og viser interesse, så kommer du oftest heller ikke ud med alle mulige krav, som du ikke synes giver mening for din jobsøgning. Netop fordi din konsulent kan tale ind i de ting som du fortæller giver mening, i forhold til den retning du gerne vil tage.

 

Planlæg din tid 

Den sidste og måske vigtigste ting jeg gerne vil omkring i denne artikel er planlægning af din tid. Når man ikke har et job er det nemt at lade tiden glide ud, og mange ender med ikke at have nogle gode faste rammer i deres liv. Det kan lede til at man tænker jobsøgning i langt det største af ens vågne tid, og til at man får dårlig samvittighed over ikke at søge job når man laver andre ting. 

Det er desværre også det som er med til ofte at give jobsøgere stress. Derfor vil jeg opfordre dig til at dele din tid op. Ligesomhvis du har et arbejde. Her vil de fleste have en eller anden form for ramme omkring arbejdet, som f.eks. Kan hedde 8-16, 9-17 eller noget andet som giver mening for den enkelte og for arbejdspladsen. Pointen er at tiden man bruger på jobbet er en afgrænset periode i døgnet, også har man fri til tid med familie, venner og andre ting i ens resterende vågne timer. 

Ved at lave den samme inddeling som ledig, altså simpelthen lave et skema, hvor du giver dig selv lov til også at lave andre ting uden dårlig samvittighed, vil du skabe en bedre hverdag for dig selv i ledigheden. 

Som jobkonsulent ser jeg ofte at netop dem der formår at lave denne type af opdeling har det bedre mentalt, hvilket også gør at de ofte hurtigere kommer i job. Vores mentale tilstand har det nemlig med at komme til udtryk i de ting vi laver, om det er jobsøgning eller i et job. 

Så ved at skabe rammerne, hvor du har mulighed for at have det hyggeligt, dyrke dine interesser og, jeg tør næste ikke skrive det… Have det sjovt, så vil du også have mere energi i din jobsøgning. 

En af fordelene ved at være jobsøgende er også at man ofte har mere kontrol over hvad man bruger sin tid på. Så udnyt at du nu kan prioritere at træne klokken 11 om formiddagen, eller at tage til et netværksmøde eller et heldags event indenfor din branche, som du normalt ikke ville have tid til når du er i job. Nu har du muligheden for at planlægge din jobsøgning rundt om det. 

Det kan også være at du gerne vil aflevere dit barn lidt senere og hente det lidt tidligere end normalt. Så skal du bare planlægge din jobsøgning rundt om det. 

Jeg vil elske at høre hvordan disse skridt har hjulpet dig i din jobsøgning. Du er meget velkommen til at linke op med mig på LinkedIn. Du kan også læse flere artikler og lytte til min podcast på jobeksperten.dk.

 

Om Diana Nordstrøm:

Diana er Jobsøgnings- og karrierecoach. Hun har podcasten Jobeksperten, hvor hun giver dig interviews og solo-episoder om alt omkring jobsøgning. 

Diana vejleder jobsøgende og hjælper dem videre til deres næste job, om det er drømmejobbet eller det næste skridt på vej dertil. 

Hvis der er emner du ønsker at læse om her på bloggen eller høre om i en podcast episode, så skriv gerne en kommentar.