Brænder du for kundekontakt, god service og er du en haj til at snakke med nye mennesker?
Når du er sælger, vil du komme ud blandt forskellige mennesker når du skal sælge en vare. Ligegyldigt om du er telefonsælger, arbejder online eller arbejder med salg gennem fysisk fremmøde, vil du få en rigtig god forståelse af andre mennesker og ikke mindst lære at argumentere for din sag ved hjælp af salgsteknikker. Ved at være i tæt dialog med kunder styrkes kommunikationsevnerne. Det er klart en fordel hvis man kan være nærværende, kommunikere klart og præcist både på skrift og i tale samt er god til at aflæse mennesker.
Som sælger giver det god mening hvis du er udadvendt og har let ved at snakke med nye mennesker. Du skal nemlig på sin vis kunne overtale eller overbevise nogle om at købe netop den vare du sælger. Generelt skal du have dine talegaver og kommunikationsfærdigheder i orden – for du kommer til at skulle snakke.
Der findes sælgerjobs inden for forskellige brancher, og i nogle af dem kræver jobbet en særlig viden inden for et specifikt felt. Det betyder også at det kan være en stor fordel hvis du kan trække på viden fra en anden uddannelse. Derudover findes der både sælgerjobs som primært sidder på kontor, og som derfor også har mulighed fra at arbejde hjemmefra. Mange har også et kørende sælgerjob hvor kørselstiden til kunderne tæller med som en del af arbejdsdagen. Som sælger er du typisk tilknyttet et område. Hvis du for eksempel har et sælgerjob i Midtjylland, skal du måske både være forberedt på at pendle til Aarhus og Nordjylland.
Der findes mange sælgerjob i Sjælland og især i København i nogle af de både mellemstore og store virksomheder. Især detail- og engroshandel har behov for sælgere, men der findes mange brancher og erhverv med behov for sælgere. Dette gælder også for eksempel i byggebranchen, i forsikringsselskaber eller rejsebureauer. Jobmulighederne som sælger er mange i det meste af landet.
Som sælger kan du agere kontaktperson for en virksomhed, ligesom du også kan få arbejdsopgaver inden for rådgivning, produktpræsentationer eller med projektkoordinering. Med en karriere inden for salg kan du blandt andet komme i stilling som Key Account Manager, salgskonsulent, Sales Manager eller som Sales Development Representative (SDR). Sidstnævnte har blandt andet mødebooking på dagsordenen og er også målrettet folk der er nye i branchen. Hvis du fortsætter med salgsarbejdet og bliver meget dygtig, kan du også ende som salgschef og dermed med det store ansvar for salget.
Hvis du er i gang med en uddannelse inden for salg, marketing, kommunikation eller lignende, så er et deltidsjob som sælger en god måde at få god erfaring i at føre professionel dialog med andre mennesker. Det tager lang tid for mange at blive gode sælgere, derfor er det helt ideelt at starte tidligt ud, hvis det er den uddannelsesvej du vil gå, eller hvis du vil træne din argumentation og kommunikationsfærdigheder. Med et sælgerjob på deltid har du også tid til at passe skolebøgerne og har samtidig mulighed for et studierelevant arbejde der ser godt ud på CV’et.
Mange sælgere får udbetalt løn efter størrelsen på et salg, dvs. ved provision. Det kan for mange være en stor motivationsfaktor, da man i højere grad vil kunne se en konkret udvikling. Samtidig betyder det også at du har mulighed for at tjene rigtig godt, jo dygtigere du bliver til dit arbejde. Hvis du lægger ekstra med kræfter i arbejdet og opnår bemærkelsesværdige resultater, er det også muligt at modtage en bonus. Et sælgerjob giver kompetencer der også kan bruges i andre erhverv. Hvis du for eksempel bliver rigtig god til engelsk kommunikation i tale og skrift, kan du blive ret attraktiv for internationale virksomheder.
I bogen “The Challenger Sale” fremstiller forfatterne Matthew Dixon og Brent Adamson fem forskellige sælgertyper som de observerede som en del af en undersøgelse i 90 virksomheder rundt omkring i verden. Det drejer som:
Denne type appellerer til kunder på en særlig måde med formål at opbygge en personlig og professionel relation til dem. Denne type går meget op i at opfylde kundernes ønsker, hvilket gør dem tiltalende og sympatiske. De går gerne lidt længere for at please deres kunder.
Problemløseren er typen der gerne vil hjælpe alle med at løse deres problemer og derfor i mindre grad får tid til at snakke med nye kunder. Denne type vægter opfølgningsprocessen efter et salg meget højt og er generelt meget detaljeorienteret i forhold til hurtigt at opfange kundernes problemer for at kunne løse dem.
Denne sælgertype går med sine egne veje og følger sine egne instinkter. Det er typisk ikke den sælgertype der er flest af i en salgsorganisation, men de markerer sig tydeligt ved at gå målrettet den vej de mener af bedst, og dette kan også give pote og give fantastiske salgstal.
Som en hårdtarbejdende sælger er du god til at køre derudaf i høj fart og arbejde seriøst for dine mål. De bliver typisk rigtig dygtige, fordi de hele tiden ønsker at forbedre deres nuværende arbejdsmetode, og så er de meget modtagelige over for feedback.
Udfordreren kender sit kram og ved lige hvilke knapper der skal trykkes på for at komme i mål med et salg. De har nemlig en særlig salgsteknik der kan udfordre kundens måde at tænke på. Det betyder også at udfordreren hele tiden er et skrift foran og ved derfor typisk rigtig meget om kundens forretning, så de kan øge konkurrencedygtigheden.
De forskellige sælgertyper findes groft set alle i en stor salgsorganisation. Der kan være brug for alle, da de forskellige måder at gribe salget an på, vil appellere til forskellige typer kunder. Måske du allerede kan genkende dig selv i en af dem?